Taktik och strategi när man spelar 8-ball

Det finns grundläggande strategier och taktik som man bör följa inom 8-ball, som kommer leda till mer framgång inom spelet. Nedan redogör vi får några utav dessa strategier. Det är bra att läsa igenom och träna på dessa så att det ter sig mer naturligt att genomföra dem vid en riktig biljardtävling.

Visualisera hur du kommer att vinna spelet

Välj klokt mellan bollarna med ränder och de enfärgade när du spelar. För att göra detta måste du noggrant inspektera hur bollarna lagt sig efter pausen och välj den variant av boll som du upplever har en klar väg till hålet. Kanske kommer du att behöva stöta en av de randiga eller en av de enfärgade bollarna för att öppna upp spelet, så se till att ha ett öppet sinne innan du väljer boll.

>Skapa en mental strategi som kartlägger exakt hur du vill stöta alla dina bollar ner i hålen, samt boll nummer 8. Du bör aldrig försöka ta din första stött innan du kartlagt hela tävlingen och hur du kommer vinna i ditt huvud.

Minimera köbollens rörelse

När du väljer vägen för hur du kommer att få ner samtliga bollar i hålen måste du minimera köbollens rörelse så mycket som möjligt. Ju mindre du måste flytta på köbollen, ju färre chanser finns det för dig att förlora kontrollen över den. Hitta ett mönster som låter dig placera köbollen där du vill, så att du hela tiden kan styra spelet genom den väg som du visualiserat.

När du tränar inom biljard så är detta en bra taktik: visualisera alltid hur du kommer att spela, vart bollarna kommer att hamna, vilka hål som gäller och på så sätt hur du kommer att vinna. Men ar alltid realistisk med ditt spel och känn till dina begränsningar. Tanken är inte att man skall göra så snygga skott som möjligt, utan att man ska få ner bollen i hålet.