Olika biljardspel – Carambole och 14.1

De mest förekommande spelen inom biljard är 8-ball och 9 ball, men efter dessa så finns det även spelet 14.1, Carambole, Snooker och Engelsk biljard. Med andra ord så finns det flera sätt att spela biljard på. Nedan förklarar vi hur 14.1 och Carambole går till.

14.1 eller Kontinuerlig nummerboll

Här använder man sig av de samtliga 15 nummerbollarna och spelaren kan börja med att sänka vilken boll som helst. Det gäller dock att man anger exakt vilken boll som man kommer att pricka in samt vid vilket hål på bordet detta kommer att ske (detta kallas för dessängspel). Varje boll som man sänker är värd 1 poäng och tanken är att man ska spela upp till 100 eller 150 poäng. När spelet endast har en boll kvar på bordet så samlas alla bollar ihop och man går återigen en triangel på bordet, dock utan den sista bollen som redan befann sig på spelbordet. Detta är ett ganska så taktiskt spel och tar mycket längre tid än exempelvis 8-ball.

Carambole

Detta är ett biljardspel där två spelare möter varandra, men till skillnad från 8-ball, 9-ball och 14.1 så har bordet inga hål. Tanken med spelet är istället att man använder sig av 3 bollar, där den boll som man skjuter skall träffa de två andra bollarna. Man kan träffa den ena bollen först, sedan måste bollen ha träffat minst tre av kanterna på biljardbordet för att därefter stöta med den andra bollen. Själva ordningen är inte det viktigaste, men dessa tre olika moment måste ingå i stöten.

Varje stöt som genomförs på ett korrekt sätt ger 1 poäng till spelaren. Lyckas man inte med att genomföra stöten på rätt sätt går turen över till den andra spelaren. Innan matchen sätts igång så har man bestämt hur många poäng som man skall uppnå för att vinna, men det brukar vara runt 40 poäng.