De två vanligaste spelformerna inom biljard

Det är lite konstigt att biljard oftast spelas vid barer och pubar, eftersom spelaren egentligen behöver alla sina sinnen och en hel del precision för att spela så bra som möjligt. Inom biljard så finns det en stor variation av olika sorters spel, men oftast så har man endast hört talas om standard spelet 8-balls. I den här artikeln beskriver vi de två varianter av biljardspel som är mest populära.

1. 8-ball biljard (amerikansk biljard)

8 bolls biljard spelas med 15 bollar som skall vara numrerade mellan 1-15 och en köboll. Bollarna delas in i låg serie (1-7) samt hög serie (9-15). En spelare påbörjar rundan genom att skjuta in bollarna från en given serie och för att vinna krävs det att en av spelarna lyckas sänka samtliga bollar från sin valda serie samt boll nummer 8. Skulle någon av spelarna eliminera boll nr 8 på något sätt innan sin egen serie, så har man förlorat rundan. Denna variation av biljard är kanske den vanligaste sortens biljard som spelas av gemene man.

2. 9-ball biljard

Detta är en variant av biljard dom spelas med nio bollar, som är numrerade med 1-9, samt en vit köboll. Spelet går ut på att sänka boll nummer 9. När man startar spelet så placeras de nio bollarna i form av en diamant (eller rombformation) med boll nummer 9 i mitten och köbollen placerad framför denna formation. Bollen vid bordet som har det lägsta numret är objektbollen vilket innebär att spelaren först måste träffa denna boll. För att inte förlora sin tur så måste den befintliga objektbollen nuddas och man måste sänka en boll. Lyckas man sänka boll nummer 9 redan vid sprängningen så har man vunnit rundan.

Dessa två variationer av biljard är det vanligaste formerna, som man oftast stöter på vid olika spelrum, barer och pubar. Det är också oftast dessa som man ser via tävlingar på TV: